Personal branding en social media tips

IMG_5514

“Keep it simple, shareable and short” 

LinkedIn 

De samenvatting/summary op LinkedIn is de plek waar je beschrijft wie je bent, wat je te bieden hebt, wat jou drijft en waar je naartoe wilt. Wat maakt jou uniek? Noem bijvoorbeeld drie kernwoorden die omschrijven hoe jij in het leven staat. Dit maakt een potentiele werk- of opdrachtgever nieuwsgierig naar jou en geeft meteen al een goed beeld van waar jij voor staat. Zo ontstaat er een betere match tussen jou en jouw ideale klant/werkgever en dat scheelt alle partijen tijd. Als je wilt dat mensen makkelijk contact met je kunnen opnemen, zet dan je contactgegevens en webadres ook in de samenvatting. Het contactgegevens vakje op LinkedIn is namelijk alleen zichtbaar voor mensen die al aan je gelinked zijn.

Bloggen via LinkedIn 

Bloggen via LinkedIn is een goede manier om je kennis te delen en expertise te tonen. De blogfunctie zit in je statusupdate vakje (= klein penseeltje), maar is niet voor iedereen toegankelijk (zo lijkt het). Maar er is een trucje: als je je taalinstellingen op Engels zet, zie je ineens de blogmogelijkheid wel in je statusupdate staan. Succes met bloggen 🙂


To blog or not to blog  

Bloggen is een hele goede manier om jezelf en jouw kennis zichtbaar te maken. Je kunt bloggen over alles wat je bezighoudt, maar ook over een bepaalde niche. Je kunt voor je blog een mooie website in WordPress (laten) maken, maar je kunt ook bloggen via LinkedIn (zie tip hierboven). Wat de meeste mensen het lastigste vinden aan bloggen is het vinden van content. Het is raadzaam om een deel van je content zelf te bedenken en te schrijven, maar je kunt ook gebruik maken van curated content. Er zijn een boel handige apps waarmee je interessante artikelen kunt filteren en zo veel tijd bespaart met zoeken naar leuke artikelen om te delen.
Ik noem mijn favorieten: Feedly en Nuzzel. Wil je meer weten over bloggen? Elja Daae schreef een boek over.

To vlog or not to vlog

Vloggen is helemaal hot. De jonge generatie weet niet anders, maar voor de meeste 40-ers is het toch wel even wennen om met je hoofd in beeld te verschijnen. Toch is het de allerbeste manier om jezelf te laten zien.

Er zijn meerdere kanalen die je kunt gebruiken. Ik noem er een aantal:

Facebook Live

Filmpjes worden steeds populairder. Het is een leuke en simpele manier om jezelf te laten zien en te vertellen wat je bezighoudt. Dit kun je doen op YouTube of Vimeo, maar ook op Facebook. Het was al mogelijk om filmpjes te maken en deze op Facebook te plaatsen, maar sinds kort kun je ook Live uitzenden via Facebook. Wat er gaaf aan is? Je kunt direct zien wie er meekijkt, je kunt reageren, mensen kunnen in de comments vragen aan je stellen en je hartjes of thumbsups sturen.

Periscope

Periscope is een app (gelinked aan je Twitteraccount) waarmee je ook live uitzendingen kunt maken. Je kijkers kunnen direct reageren op je uitzending door chatberichten te sturen en kunnen je uitzending liken door met tikjes op het scherm hartjes te sturen. De uitzendingen zijn 24 uur zichtbaar maar kunnen wel worden opgeslagen op je telefoon zodat je ze later nog kunt gebruiken voor promotie. Voordeel van Periscope: het is live, dus geen gedoe met monteren. En je krijgt direct feedback, vragen, reacties. Nadeel: het is verslavend 🙂

 

You Tube

You Tube is de grootste zoekmachine ter wereld en dus kan je er niet omheen. Je kunt filmpjes posten op je eigen kanaal.

 

Instagram Stories

Instagram had al de mogelijkheid om 15 seconden filmpjes te posten, maar nu kun je langere filmpjes delen en je kunt ze opleuken met teksten en emoticons. Een beetje a la Snapchat.  Allebei razendpopulair bij de jeugd van tegenwoordig, dus als dat je doelgroep is, verdiep je hierin en probeer het gewoon uit.